the adherents

Learn languages the easiest way!

Learn languages the easiest way!
Click the logo above to experience the best way to learn spoken languages :~)

(,") (",)

Keep on smiling. Like yawning, it's contagious. Trust me.

facebook.formspring.twitter.


Blogger Widgets

Monday, February 6, 2017

Soalan lazim.

Wahhhh. Ada masa sikit update blog. Yay!

Jap. Nak tengok post lama. WOWWWW! 2015. Terskip setahun sehhh. Power waaa isi masa dengan aktiviti aktiviti yang menarik. Haha. Kalau lepas lepas nie ada masa lagi nak mengarang menulis menyajak bagai... I'll do that soon. Dok enjoy life sampai teknik nak mengarang pun dah berkarat. Haha.

Post hari nie adalah berkaitan dengan salah satu dari beribu juta soalan common murid. Ha. Lepas nie, kalau ada peluang bertanya sana sini sikit kat member member cikgu lain, boleh buat post pasal nie lagi. Okay. Without further ado...


Edited from the cartoon below.

If I get this kinda question, I used to respond, "Taklah. Sambung tulis atas meja je. Nak tulis kat baju kawan sebelah boleh jugak." But last year, I read somewhere, 'sebagai guru atau ibu bapa, jangan sesekali jawab soalan murid/anak dengan sindiran atau perlian'. 

Therefore, I changed my style. Setiap kali ditanya soalan sebegini, saya hanya perlu melemparkan renungan tajam saya dan mereka faham. Kalau diorang tak faham pun, akan ada kawan yang tegur atau tolong jawabkan. Ha. Senang lagi gitu.

I still don't know how to be the kind of teacher I was before (prior to 2015), the fun and cheerful me. I miss that. Dengan students pun boleh bergurau senda macam member, lagi-lagi kalau kat luar kelas. Kalau ada masalah ke apa, memang diorang berani cerita sebab the trust is there and diorang suka mintak pendapat. Dalam kelas pulak, they know the boundaries. Sangat best perasaannya masa muda mudi sikit tu.

Sekarang nie, bengis je kerjanya. Pernah jugak tercalon dalam anugerah cikgu paling garang (sbb pnh jadi tukang kira undi masa tu. Second highest vote after Cikgu Ibrahim yg memang berturut-turut tak pernah lepas takhta dari anugerah tu) and I kinda love-hate that title. Suka sebab the kids mmg sangat dgr cakap. Tak cakap pun xpe dah sebab diorang automatic diam kalau tetiba nampak masa dok main. Tak suka pulak sebab kekadang buat lawak dalam kelas pun, depa tak berani nak gelak atau macam muka 'haa teacher cuba buat lawak ke.' Hm. Tak best woh. Perasaan dia macam kita nie musuh diorang ke eh. Diorang diam dan dgr cakap sebab takut je ke. Bkn sebab respect ke. Bila nampak budak problematic semacam, tanya apa masalah dia pun, tak berani nak bgtau. Tak best. Memang tak best.

Pernah tetiba kena relief kelas yang tak pernah masuk and I didn't even know sorang murid pun dalam tu. First thing I heard was, a girl whispered (bisik stail budak-budak nie, tak macam bisik sangat pun) to her friend, "Eh, diamlah. Aku dengar, cikgu nie garang gila." Haaa... Bila pandang dia, terus dia tunduk, tak pandang kita langsung dah sampailah habis tiga puluh minit relief tu. Fuh.

Hm. Masih tercari-cari identiti diri. How to change aa. I tried but... Entohhh. Bila masuk kelas je, mulut tetiba tak reti senyum. Pelik kan. Okaylah. Bye.

Nie yang ori.
En. Kazim - Utusan

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget